Είναι η κεντρική εκκλησία στο χωριό Παναγία της ανατολικής Θάσου και θεωρείται η πιο επιβλητική εκκλησία του νησιού. Καταρχήν, τον επισκέπτη, προσκυνητή ή μη, εντυπωσιάζει το μέγεθος του ναού: Έχει μήκος 28 μέτρα, πλάτος σχεδόν 19 μέτρα, ενώ το ύψος της φτάνει τα 18 μέτρα! Για την κατασκευή του, που υπολογίζεται πως έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε τόσο θασίτικο μάρμαρο, όσο και λείψανα αρχαίων ναών.

Ο πραγματικός πλούτος της Εκκλησίας της Παναγίας είναι το θαυμάσιο χειροποίητο τέμπλο της, που φιλοξενεί εικόνες από τον 14ο και τον 17ο αιώνα, όπως και η εξαιρετικής τεχνοτροπίας εικόνα της Παναγίας της Παντοβλεπούσας, του 1814. Μέσα στο ναό εκτίθενται ακόμα παλιά νομίσματα του χωριού, οι μπακίρες, αλλά και ένα λευκοπορφυρό λάβαρο από την εποχή των Σταυροφόρων.

Η Εκκλησία της Παναγίας είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, με μεγάλο πανηγύρι.

Προσθέστε το σχόλιό σας ...

COVID-19 Πληροφορίες

Στη Θάσο, παράλληλα με την ευχάριστη διαμονή, απόλυτη  προτεραιότητά μας αποτελεί η υγεία και η ασφάλειά σας. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, υπό το πρίσμα της εξελισσόμενης κατάστασης του COVID-19, εστιάζουμε στην υγεία και την ασφάλεια όλων των φιλοξενουμένων και των εργαζομένων μας, χωρίς να παραβλέπουμε την ποιότητα της εμπειρίας σας, όταν διαμένετε μαζί μας.

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί περίπτωση κρούσματος Κορωνοϊού στο νησί της Θάσου.